ژئوگرید (Geogrid)
این ژئوگریدها برای استفاده در دیوارها و شیبها ایدهآل هستند و به عنوان پیشرفتهترین ژئوسنتتیکها برای تقویت خاک شناخته میشوند. از رزینهای HDPE با کیفیت بالا ساخته شدهاند که به شدت جهتدار هستند و در برابر کشیدگی (خزش) از بارهای کششی بالا مقاومت میکنند. همچنین در برابر آسیبهای نصب و تخریبهای شیمیایی و زیستی طولانیمدت مقاوم هستند.
فهرست مطالب
معرفی محصول

ژئوگریدها گروهی از خانواده ژئوسنتتیک ها می باشند که از جنس پلی استر و پلی اتیلن و یا ترکیبی از این مواد و یا سایر مواد مشابه بوده و در ضخامت، سایز و ابعاد مختلف به صورت ورقهای مشبک تولید می شوند؛ در تعریف دیگر ژئوگریدها شبکه های پلیمری انعطاف پذیر با مقاومت کششی بالا هستند که از حدود 40 سال پیش در کشورهای پیشرفته به منظور تسلیح خاک، به کار گرفته شده اند. ژئوگریدها به عنوان تقویت کننده های مناسب مورد استفاده قرار می گیرند زیرا آنها دارای مقاومت کششی بالا و قفل شدگی قابل توجهی با خاک ها هستند. ژئوگریدها معمولاً در مناطقی که خاک ها اشباع و یا نم دار هستند در بالا و پایین لایه ژئوتکستایل قرار می گیرند؛ قفل شدگی مصالح خاک در شبکه های ژئوگرید، جابجایی جانبی مصالح را محدود کرده و سبب افزایش ظرفیت باربری خاک می شوند.
انواع ژئوگرید
- ژئوگرید خاکی
- ژئوگرید آسفالتی
ژئوگرید خاکی
که به دو دسته ژئوگرید تک سویه و ژئوگرید خاکی دو سویه تقسیم میشود
این ژئوگریدها در دو نوع تکسویه (Uniaxial) و دوسویه (Biaxial) با استفاده از تکنولوژی روز دنیا و با مقاومتهای کششی مختلف تولید میشوند. این محصولات از الیاف پلیاستر با روکش PVC ساخته شدهاند و دارای مقاومت کششی بالا بین ۲۰ تا ۴۰۰ کیلونیوتن بر متر میباشند.
ژئوگرید تک سویه یا یک طرفه چیست؟
ژئوگرید تک سویه یک محصول ژئوسنتتیک است که دارای الیاف پلی استر با مقاومت کششی بالا و کرنش پایین است. این نوع ژئوگرید دارای استحکام و سختی بسیار بالایی در همان جهت خاص است که آن را برای اهداف مختلف تقویت خاک بسیار مفید میسازد. ژئوگرید یک طرفه میتواند از موادی مانند پلیاتیلن همراه با پوشش PVC تولید شود و اغلب برای تثبیت و تسلیح خاک، بهبود پراکندگی بار و افزایش عمر مفید دیوارهای حائل استفاده میشود.
مزایای ژئوگرید تک سویه
- تقویت خاک بهبود یافته: با افزایش استحکام کششی خاک، ژئوگرید به طور قابل توجهی تقویت خاک را بهبود میبخشد. تعامل بین ذرات خاک و ژئوگرید باعث افزایش ظرفیت تحمل بار خاک میشود، که آن را برای انواع کارهای مهندسی عمران مناسب میسازد. این امر به ویژه در پروژههایی مانند جادهها، سطحهای ساختمانی، سدها و دیوار حایل اهمیتی ویژه دارد که نیاز به خاکهای پایدار دارند که بتوانند بارهای سنگین را تحمل کنند.
این ژئوگریدها با باز توزیع بارهای نقطهای و پوشش دادن آنها در یک سطح بزرگ، از شکستهای ساختاری جلوگیری میکنند. توزیع یکنواخت بار باعث جلوگیری از تجمع بارهای سنگین محلی میشود و در نتیجه سازهای ایمن و با دوامتر خواهد بود. به عنوان مثال، این توزیع بار به جادهها و فونداسیونها کمک میکند تا با کاهش مشکلاتی مانند فرورفتگی و ترک خوردن، ماندگارتر شوند و هزینههای نگهداری را کاهش دهند.
کنترل فرسایش پایدارسازی شیبها و جلوگیری از فرسایش خاک توسط آب یا باد از جمله وظایف ژئوگریدهای تکسویه در کنترل فرسایش است. این ژئوگریدها با قفل شدن با خاک، حرکت آن را متوقف میکنند و در نتیجه احتمال لغزش زمین و سایر انواع فرسایش را کاهش میدهند. این عملکرد به عمر طولانی و ایمنی پروژههای زیرساختی کمک میکند.
دوام طولانیمدت ژئوگرید تکسویه
یکی دیگر از مزایای اصلی ژئوگرید تکسویه، دوام طولانیمدت آن است. این شبکهها که از مواد ژئوسنتتیک با کیفیت بالا ساخته شدهاند، در برابر تخریبهای شیمیایی و بیولوژیکی مقاوم هستند، بنابراین در شرایط محیطی مختلف قابل استفادهاند. ژئوگریدهای تکسویه دارای استحکام کششی بسیار بالاتری هستند و به همین دلیل عمر مفید طولانیتری دارند که نیاز به تعمیرات مکرر و تعویض را از بین میبرد.
کاربردهای ژئوگرید تکسویه
زیرساختهای جادهای
زیرساختهای جادهای یکی از رایجترین مکانهایی است که در آنها از ژئوگریدهای تکسویه استفاده میشود. هدف اصلی این ژئوگریدها، ایجاد یک پایه محکم و همچنین جلوگیری از مشکلاتی مانند فرورفتگی و ترک خوردن است. این ژئوگریدها عملکرد کلی روسازی را با افزایش توانایی هر قسمت از بزرگراه برای حمل بارها، کاهش نشستهای مختلف و افزایش عمر مفید آنها بهبود میبخشند. این کاربرد به ویژه در جایی که خاکها ضعیف یا ناپایدار هستند، بسیار مفید است.
دیوارهای حائل
دیوارهای حائل نمیتوانند بدون ژئوگریدهای تکسویه ساخته شوند، زیرا این ژئوگریدها تقویت لازم را فراهم میکنند که باعث افزایش پایداری دیوار و بهبود ظرفیت باربری آن میشود. این تقویت اجازه میدهد تا طراحیها کارآمدتر شوند، با کاهش مصرف مواد و سادهسازی روشهای ساخت، منجر به صرفهجویی در هزینهها و افزایش دوام میشود.
پایدارسازی شیب
پایدارسازی شیب یکی از کاربردهای مهم ژئوگریدهای تکسویه است. این ژئوگریدها در مناطق کوهستانی و همچنین مناطق شهری کاربرد دارند، زیرا مانع از فروپاشی شیبها میشوند و با تثبیت آنها به جلوگیری از فرسایش کمک میکنند. استفاده از ژئوگریدها باعث تثبیت شیبها به مدت طولانی تری می شود به طوری که هم مناظر طبیعی و هم زیرساختهای ساخته شده در برابر بلایای طبیعی محافظت شوند.
فونداسیون ظرفیت باربری فونداسیونها را میتوان با استفاده از ژئوگریدهای تکسویه بهبود بخشید. این امر به ویژه در ساخت برج ها که داشتن فونداسیون پایدار برای ایمنی حیاتی است، اهمیت دارد. این ژئوگریدها خاکهای ضعیف فونداسیون را تقویت کرده و مقاومت لازم را برای ساخت خانهها، ساختمانهای تجاری و غیره فراهم میکنند.
استحکام ژئوگرید تکسویه
استحکام کششی استحکام کششی ژئوگریدهای تکسویه که معمولاً با kN/m اندازهگیری میشود، به اندازهای بالاست که پشتیبانی قوی و استحکام لازم را برای انواع پروژههای ساختمانی فراهم میکند. بسته به نوع و کیفیت مواد مورد استفاده مانند پلیاتیلن با چگالی بالا یا پلیپروپیلن، روش نصب صحیح و عوامل محیطی مختلف، این ژئوگریدها استحکامهای متفاوتی را حفظ میکنند.
ژئوگرید تک سویه معمولا در مقاومت های 20، 40، 60، 80 و 110 کیلونیوتن تولید می شود و این اعداد یعنی در جهت عرض رول یا MD دارای مقاومت اصلی 60 کیلونیوتن و در جهت طولی یا CD همگی مشابه هم دارای مقاومت 20 کیلونیوتن می باشند.
عوامل مؤثر بر استحکام کششی
عوامل زیر تعیین میکنند که ژئوگریدهای تکسویه چگونه عمل میکنند و استحکام کششی آنها چیست:
- نوع و کیفیت مواد: پلیاتیلن با چگالی بالا یا پلیپروپیلن سطوح مختلفی از استحکام و دوام را ارائه میدهند.
- روشهای نصب: کارایی ژئوگرید به شدت به نصب صحیح بستگی دارد.
- شرایط محیطی: مواجهه با مواد شیمیایی، تغییرات دما و نور UV میتواند بر عملکرد ژئوگرید تأثیر بگذارد.
ژئوگریدهای خاکی دوسویه: برای توزیع بار و تقویت سازهها در دو جهت مختلف به کار میروند و برای پروژههایی مثل زیرساختهای جادهای و دیوارهای حائل بسیار کاربردی هستند بعنوان مثال ژئوگرید 60در60 کیلونیوتن در دو جهت طولی و عرضی به یک اندازه مقاومت تحمل می کند.
ژئوگریدهای آسفالتی:
ژئوگریدهای آسفالتی از الیاف شیشه یا پلیاستر با پوشش پلیمر قیری با مقاومت کششی دو سویه تولید میشود. این محصول برای تقویت و افزایش طول عمر روکش آسفالت مورد استفاده قرار میگیرد و علاوه بر آن باعث به تأخیر انداختن حرکت ترکهای انعکاسی به لایه روکش جدید میگردد. ترافیک خودروها بر روی آسفالت و روسازیهای بتنی، از جمله تغییرات دمایی، باعث افزایش تنش/کرنش بر روی روسازی میشود که به افزایش ترکهای انعکاسی منجر میشود. وظیفه اصلی ژئوگریدهای آسفالتی که در ساخت و بازسازی روسازیهای جادهای که تحت تأثیر ترکهای حرارتی، خستگی و انعکاسی قرار دارند استفاده میشود، کاهش میزان ترکخوردگی در لایه(های) جدید آسفالت است. علاوه بر این، ممکن است به عنوان مانعی برای جلوگیری از نفوذ آب از بالا به زیرسازی و یا زیر پایه عمل کنند.
ژئوگریدهای آسفالت با بهبود قابلیتهای روسازی برای تحمل بارها، کاهش نشستهای مختلف، و افزایش عمر مفید روسازیها، به ویژه در مناطقی که خاکها ضعیف یا ناپایدار هستند، عملکرد کلی روسازی را بهبود میبخشند و در مقاومتهای کششی کاملا برابر در هر دو سمت 35/35 kN/m, 50/50 kN/m, 60/60 kN/m, 80/80 kN/m, 100/100 kN/m تولید میشوند.
عملکرد ژئوگرید آسفالتی: بهبود کیفیت و کارایی روسازی
ژئوگریدهای آسفالتی با عملکردی مشابه ژئوگریدهای خاکی، نقش مهمی در تقویت روسازیها دارند. این ژئوگریدها با انتقال بار از ذرات آسفالت به شبکههای ژئوگرید، جابجایی مصالح آسفالتی را محدود کرده و مانع از نشست و ایجاد ترک یا انتقال ترکهای قبلی به لایه جدید آسفالت میشوند.
مزایای استفاده از ژئوگرید آسفالتی:
- افزایش عمر مفید روکش آسفالتی: ژئوگریدها با کاهش میزان ترکخوردگی و نشست، به افزایش عمر مفید روکش آسفالتی کمک میکنند.
- کاهش ضخامت مصالح روسازی: با استفاده از ژئوگرید، میتوان ضخامت مصالح روسازی را کاهش داد، بدون افت کیفیت و کارایی.
- صرفهجویی در هزینهها و زمان: کاهش ضخامت و نیاز کمتر به تعمیرات مکرر، هزینهها و مدت زمان اجرای پروژه را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
سیستم های نوین تسلیح خاک به کمک شبکه های پلیمری ژئوگرید و ژئوتکستایل
سیستم های نوین تسلیح خاک با بکارگیری از شبکه های پلیمری ژئوگرید امکان ساخت سازه های عمرانی پایدار در شرایط دشوار ژئوتکنیکی را فراهم آورده و علاوه بر کاهش هزینه های احداث و نعمیر و نگهداری، سرعت انجام پروژه را نیز افزایش داده است.
با به کارگیری ژئوگریدها می توان با کمترین هزینه به بیشترین ضریب ایمنی دست یافت. مزایای بکارگیری ژئوگریدها در پروژه های عمرانی تقریباً مشابه با مزایای بکارگیری ژئوتکستایل ها ولی با مقاومت های بسیار بالاتر می باشند. نمونه ای از کاربری های آن ساخت دیوارهای حائل با ارتفاع بالا، تحکیم لایه های آسفالتی، اجرای دیوارهای فضای سبز قائم و تحکیم بسترهای راه و راه آهن و … می باشد.
به کارگیری ژئوگرید، امکان ساخت سازه های عمرانی پایدار در شرایط دشوار ژئوتکنیکی را فراهم آورده و علاوه بر کاهش هزینه های احداث و نعمیر و نگهداری، سرعت انجام پروژه ها را نیز افزایش می دهد و میتوان با کم ترین هزینه به بیشترین ضریب ایمنی دست یافت.
کاربردهای ژئوگرید![]()
کاربرد این محصولات در محدوده ی وسیعی از پروژه های عمرانی رایج و متداول می باشد که به عنوان مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پایدارسازی و تقویت ترانشه و خاکریزهای ناپایدار
- تقویت بسترهای سست راه، راه آهن، فرودگاه و ابنیه
- پایدارسازی دیوارهای بزرگراهها و راهها
- پوشش و مقاومسازی فروچالهها
- کوله پلها
- تقویتِ بالاست و زیربالاست در راه آهن
- تقویت بستر مخازن نفتی
- تقویت روکش آسفالت
- استحصال زمین و تعریض راه و ساماندهی کناره رودخانهها و پروژههای دریایی
- تقویت بستر مسیرهای انتقال لوله های نفت، گاز و آب
- ایجاد راه های دسترسی در معادن و میادین نفتی که دارای خاک نامناسب هستند
- عبور از مناطق باتلاقی
دیوار خاک مسلح
دیوارهای حائل باید مقاومت لازم در برابر بارهای وارده را داشته باشند. در صورت عدم تسلیح مناسب خاک، این سازه های عمرانی همواره در معرض خطر تخریب هستند. استفاده از ژئوگرید در ترازهای مختلف دیوار سبب افزایش مقاومت کششی و برشی دیوار شده و ساخت دیوارهای حائل بلند را ممکن می سازد.
این شرکت تامین و تولیدکننده انواع ژئوگریدهای تک سویه و دو سویه طی دو دهه گذشته افتخار داشته محصولات خود را به پروژه های بزرگ و کوچک کشور ارائه دهد. لازم به ذکر است ژئوگریدهای تولیدی این شرکت ، همگی طبق استانداردهای بین المللی حاکم بر صنعت پلاستیک تولید و عرضه می گردند.
ژئوگریدهای تک سویه قادر به تحمل بار در یک جهت هستند. بنابراین برای ساخت دیوارهای حائل به طور گسترده کاربرد دارند. این ژئوگرید ها با مقاومت کششی متنوع از 20تا 400کیلونیوتن بر متر قابل تولید و عرضه هستند.
در این سیستم، همچون روش خاک مسلح تـــسمه ای، از المان های کــششی جهت تحمل نیروهای موجود در خاک بهره گـــیری می شود. با این تفاوت که به جای المان های خطی (تسمه) از المان های صفحه ای (ژئوگرید) استفاده شده است.
چرا باید از ژئوگرید استفاده کرد؟
استفاده از ژئوگرید باعث استحکام دیوارها شده بنابراین میتوان ارتفاع این دیوار های بنا شده را بالاتر برد. اگر خاک زمین مورد استفاده مستحکم تر باشد باعث نگاه داشتن فشار بلوک های سیمانی در اجرا میشود. در واقع ژئوگرید برای تحمل بیشتر فشار روی خاک ها و در نتیجه ساختمان بناهای عظیم تر می شود.
مراحل ساخت دیوار حایل ژئوگریدی
1-مرحله آماده سازی بستر و نصب لوله زهکش
2-قرار دادن اولین لایه ژئوگرید بر روی زمین
3-نصب ردیف اول بلوکها
4-خاکریزی در لایه 15-30 سانتیمتر و متراکم نمودن آن حداقل به اندازه 90%
5-خاکریزی لایه زهکش و متراکم نمودن آن
6-قرار دادن لایه بعدی ژئوگرید و تکرار مراحل قبل
ویژگیهای دیوار مسلح
- قابلیت اعطای مقاومت کششی به خاک پشت دیوار
- قابلیت ساخت دیوار با شیب تند
- قابلیت ساخت دیوار بلند
- تبدیل خاک پشت دیوار به صورت یک توده خودایستا
- قابلیت اجرا با انواع خاکهای موجود در محل ودر انواع شیبها
- اجرای بسیار ساده زهکشی در دیوار
دلایل برتری دیوارهای GRW نسبت به سایر روشها
- مدت زمان اجرای پائین
- سهولت اجرا و عدم نیاز به تجهیزات سنگین یا نیروی کار بسیار ماهر برای ساخت دیوار
- هماهنگی با تغییر شکلهای اطراف خود(نشستهای نامساوی)
- انعطاف پذیری و تغییر شکل نسبتا بالای خاک مسلح امکان تحمل نشستهای زیادی را فراهم می آورد.
- هزینه ساخت پائین
- عمر مفید بسیار بالای دیوار همراه با خزش کم
- قابلیت اجرا در زوایا و قوسهای لازم
- زیبایی دیوار تمام شده در پایان کار با به کارگیری انواع نماها
- قابلیت اجرا برای بسترهای با ظرفیت باربری کم به علت داشتن نسبت عرض به ارتفاع
- امکان رشد سبزه در فاصله بین سوراخهای ژئوگرید
- کمتر شدن حجم عملیات خاکی و حفاری پشت دیوار حائل
- عدم نیاز به عملیات پی سازی(تنها بسترسازی کافی است)
پدیده خوردگی بتن و فولاد در دیوارهای مسلح با ژئوگرید دیده نمی شود.
آیا میتوان از تورهای باز یا فنس برای استحکامات بهره برد؟
خیر٫ ژئوگرید برای مقاومت بلوک سیمانی که به استحکام دیوار ها می انجامد تهیه شده است. این محصول دارای فیبرهای قوی است که به مقاومت خاک می انجامد ٫ سایر تورهای فلزی مانند فنس ها یا شبکه های DEER بسیار ضعیفتر از این محصول هستند.
چه مقداری از ژئوگرید برای ساخت دیوار ها مورد نیاز است؟
مقدار ژئوگرید مورد نیاز بستگی به ارتفاع و حجم کار دارد. تخمین حجم کار قبل از انجام پروژه و تصمیم گیری در مقدار ژئوگرید توصیه می شود.
چه ارتفاعی برای دیوار های ژئوگریدی مجاز است؟
ارتفاع دیوار هایی که می خواهیم بسازیم به مسائلی چون نوع بلوک ها و سایز آنها ٫ نوع خاک و فشار وارد بر دیوار بستگی دارد. تمام بلوکهای سیمانی دارای حد نهایی می باشد که میزان فشار باید از این حد کمتر باشد. ژئوگرید مصرفی باعث کاهش این فشار می شود.
چطور ژئوگرید را نصب کنیم؟
ژئوگرید در ردیف های دوتایی در خاک بنا میشود . ژئوگرید مابین بلوک های سیمانی و خاک جا می گیرد.
ژئوگرید آسفالتی چیست
ژئوگرید آسفالتی از الیاف شیشه یا پلیاستر با پوشش پلیمر قیری تولید میشود. این محصول برای تقویت و افزایش طول عمر روکش آسفالتی مورد استفاده قرار میگیرد و علاوه بر آن باعث به تأخیر انداختن حرکت ترکهای انعکاسی به لایه روکش جدید میگردد.
نوع الیاف: الیاف شیشه | Glass Fiber Geogrid |
نوع پوشش: پلیمر آسفالتی | Asphalt polymeric Coated |
گرید متداول محصول: 60/60 | 60/60 kN |
قابل ذکر است که بسته به طراحی و نیاز پروژه، گریدهای مختلف به سفارش مشتری قابل تولید هستند.
ژئوگرید آسفالتی عملکردی مشابه ژئوگریدهای خاکی دارد. به طوری که با انتقال بار از ذرات آسفالت به شبکههای ژئوگرید، جابجایی مصالح آسفالتی را محدود کرده و مانع از نشست و ایجاد ترک و یا انتقال ترکهای قبلی به روکش جدید میشود. به کارگیری ژئوگرید در آسفالت علاوه بر افزایش عمر روکش، ضخامت مصالح روسازی را کاهش داده و بدین ترتیب باعث کاهش هزینهها و مدت زمان اجرای پروژه میگردد.
ژئوگریدهای آسفالتی از الیاف به هم بافته شدهی شیشه با یک لایه روکش پلیمری ساخته شده و در مقاومتهای کششی ۵۰/۵۰، ۲۰/۲۰ و ۱۰۰/۱۰۰ کیلونیوتن بر متر تولید میشوند.
لایههای ژئوگرید آسفالتی میتوانند بر سطح روسازی قدیمی و یا بین لایههای بیندر و توپکا قرار داده شوند.
مشخصات ژئوگرید آسفالتی
دو شاخصه اصلی این محصول، مقاومت کششی بالا و ازدیاد طول ناچیز میباشد. این دو شاخصه سبب عملکرد بسیار مطلوب ژئوگرید بین لایههای آسفالت شده است. همچنین وزن واحد سطح ژئوگریدهای آسفالتی نسبتاً کم بوده که به حمل و نقل آسان و اجرای بهتر محصول میانجامد.
مصالح تشکیلدهنده مسلحکنندههای آسفالت شامل الیاف شیشه با روکش پلیمری است، همچنین مشخصات شیمیایی، فیزیکی و حرارتی آن موید مقاومت بسیار بالا در برابر عوامل محیطی و جوی میباشد.
کاربرد ژئوگرید آسفالتی
ژئوگرید آسفالتی در نوسازی و بهسازی روکش آسفالتی خیابانها و جادهها کاربردهای بسیار گستردهای دارند. این محصول در پروژههای بهسازی با کاهش ضخامت لایههای روسازی و کاهش آسفالت تراشی، منجر به کاهش هزینههای پروژه شده و همچنین از اثرات مخرب زیست محیطی اسفالت تراشی به طرز چشمگیری میکاهد و در مقابل به میزان قابل ملاحظهای به سرعت اجرا پروژه میافزاید. افزایش سرعت اجرای بهسازی جادههایی که از ترافیک بالایی برخوردارند، تأثیر بسزایی در جلوگیری از هدر رفت منابع ملی خواهد داشت.
این شبکه بافته شده از الیاف شیشه، انتقال ترکهای انعکاسی به سطح رویه آسفالت را دو الی سه برابر به تأخیر میاندازد. عملکرد این محصول بدین صورت بوده که با تبدیل جهت تنش ناشی از ترک انعکاسی، از عمودی به افقی به طور قابل ملاحظهای عمر آسفالت را افزایش داده و در نتیجه باعث حفظ کیفیت آسفالت در بازه زمانی بسیار طولانیتری میشود. کیفیت بهتر آسفالت به کاهش مدت زمان مورد نیاز برای تعمیر و نگهداری مسیر میانجامد، در نتیجه هزینه تحمیل شده ناشی از تعمیر و نگهداری مستمر (که گاه از هزینه اولیه پروژه بیشتر است) کاهش چشمگیری خواهد داشت.
مکانیزم دیگری که در لایههای مسلحکننده آسفالت مشاهده شده است، تحمل نیروی افقی قابل ملاحظهای بوده که در اثر تغییر سرعت وسایل نقلیه به روسازی وارد میشود. به عنوان مثال هنگامی که یک خودرو ترمز میکند، نیروی افقی شدیدی از چرخها به آسفالت منتقل میشود که منجر به کاهش سرعت خودرو یا توقف آن خواهد شد. این نیروی افقی در محل تماس چرخها با آسفالت که سطح کوچکی است، به وجود میآید. در صورتی که در لایه آسفالتی از مسلحکننده آسفالتی استفاده شده باشد، این المان نیروی ناشی از ترمز را به سطح بزرگتری از مقطع آسفالت منتقل میکند، این انتقال منجر به کاهش تنش و در نهایت بهبود عملکرد روسازی خواهد شد.
همچنین هنگامی که روکش آسفالتی در معرض ترکهای ناشی از خستگی، ترکهای انبساطی ناشی از افزایش حرارت و یا ترکهای انقباضی ناشی از کاهش حرارت قرار بگیرد، مسلحکنندهها بطور مؤثری از وقوع آنها جلوگیری میکند.
هر رشته از الیاف شیشه دارای مقاومت کششی قابل توجهی بوده که متأثر از مدول الاستیسیته بالای این الیاف میباشد، این خاصیت منجر به کرنشهای کوچک در اثر اعمال تنش میگردد.
مطالعات انجام شده بر روی این محصول و تجربیات اجرایی چه در سطح ملی و چه بینالمللی حاکی از عملکرد بسیار بالای آن در شرایط آب و هوایی و جغرافیایی متفاوت بوده است؛ از جادههای کویری تا محورهای نزدیک به مناطق بسیار سردسیر قطبی که دستخوش تغییرات جوی بسیار قابل ملاحظهای میشوند.
تحقیقات بسیار جامع و عمیقی بر روی عوامل مؤثر بر عملکرد مسلحکنندههای آسفالت در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی سراسر دنیا انجام شده است. فاکتورهایی از قبیل محل قرارگیری لایه مسلحکننده، تعداد لایهها، روشهای اجرا و عملکرد انواع مختلف مسلحکنندهها بیشترین توجه محققین را به خود معطوف کردهاند. برای مطالعه بیشتر میتوانید به مقاله با عنوان تقویت زیرسازی و بسترهای سست راه و راه آهن مراجعه بفرمایید.
اما جهت انتخاب بهترین نوع مسلحکننده برای آسفالت مورد نظر باید ابتدا کاربری محصول به طور دقیق تعیین شود. از مهمترین کاربردهای ژئوگرید آسفالتی میتوان در جادهها، فرودگاهها، پلها، بهسازی مسیر در مقیاس محدود و دریچههای تعمیر و نگهداری سازههای زیرزمینی (man hole) و نوارهای حفاری اشاره کرد. در این بین جادهها نیز به زیر مجموعههای دیگری اعم از بزرگراه ها و جادههای با ترافیک وسایل نقلیه سنگین کمتر یا بیشتر از ۱%، طبقهبندی میشوند. همچنین در پروژههای مربوط به تسلیح زیرسازی فرودگاهها در نظر گرفتن ترافیک فرودگاهی حائز اهمیت است که شامل پروازهای بینالمللی یا داخلی خواهد بود. این تفاوت نشاندهنده ابعاد هواپیماها و در نتیجه بار وارده از آن به زیرسازی است. در نهایت بنا بر انتخاب هر یک از این موارد، طراح پروژه پارامترهای مرتبط با آن را جهت طراحی بهینه محصول به کار میگیرد.
ویژگیها و مزایای ژئوگرید آسفالتی
- به تأخیر انداختن رشد ترکهای انعکاسی در لایه روکش آسفالتی جدید
- عملکرد به عنوان جاذب تنش و توزیع یکسان تنشهای وارده
- ایجاد چسبندگی بین روسازی موجود و لایه روکش آسفالتی جدید
- قابلیت اجرای سریع و آسان بدون نیاز به نیروی متخصص
- جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت به لایههای زیرین روسازی
- کاهش هزینههای آسفالت تراشی، تعمیر و نگهداری در بلند مدت
- استفاده از ژئوگریدهای آسفالتی بر روی نوارهای حفاری
- استفاده از ژئوگریدهای آسفالتی بین روسازی بتنی و روکش آسفالتی جدید
- تقویت لایه روکش آسفالتی جدید
- کاهش ضخامت روکش آسفالتی
- کاهش سطح لکهگیری هندسی
مراحل اجرای ژئوگرید آسفالتی
- آمادهسازی سطح روسازی مورد نظر
- در صورت نیاز اصلاح هندسی سطح
- درزهگیری ترکهای با دهانه باز شدگی بیشتر از ۴ میلیمتر با مواد قیری مناسب
- پاکسازی سطح از هرگونه مصالح خاکی
- اجرای یک لایه قیر به عنوان المان چسب بین مسلحکننده و آسفالت
- مقدار و نوع قیر مصرفی به عواملی از قبیل شرایط آب و هوایی، شرایط لایه زیرین و سختی لایه آسفالت نهایی بستگی دارد
- اجرای مسلحکننده
- ابتدا لازم است که ژئوگرید آسفالتی شرکت ژئو عمران را از روکش پلاستیکی خارج کرد. این روکش پلاستیکی نقش مؤثری در کاهش صدمات حین حمل و نقل و دپو ایفا میکند. اجرای این محصول بر روی سطح هم بصورت دستی و هم بصورت مکانیکی با استفاده از دستگاه رولر مخصوص که به ماشینهای راهسازی متصل میشوند، امکانپذیر است.
- نیازی به میخکوبی یا هر گونه اتصال مکانیکی مسلحکننده به آسفالت نیست.
- اجرای لایه نهایی
- اجرای لایه آسفالت نهایی بر روی مسلحکننده با توجه به ضخامتی که از طراحی روسازی حاصل شده است.
برخی پروژههای ژئوگرید آسفالتی

