ژئوگرید (Geogrid)
ژئوگریدها در دو نوع تک سویه (uniaxial) و دوسویه (biaxial) در مقاومتهای مختلف و از الیاف پلی استر با روکش pvc با مقاومت کششی بالا (از ۲۰ تا ۴۰۰ کیلونیوتن بر متر) و با تکنولوژی روز دنیا تولید میشوند.
فهرست مطالب
معرفی محصول
ژئوگریدها گروهی از خانواده ژئوسنتتیک ها می باشند که از جنس پلی استر و پلی اتیلن و یا ترکیبی از این مواد و یا سایر مواد مشابه بوده و در ضخامت، سایز و ابعاد مختلف به صورت ورقهای مشبک تولید می شوند؛ در تعریف دیگر ژئوگریدها شبکه های پلیمری انعطاف پذیر با مقاومت کششی بالا هستند که از حدود 40 سال پیش در کشورهای پیشرفته به منظور تسلیح خاک، به کار گرفته شده اند. ژئوگریدها به عنوان تقویت کننده های مناسب مورد استفاده قرار می گیرند زیرا آنها دارای مقاومت کششی بالا و قفل شدگی قابل توجهی با خاک ها هستند. ژئوگریدها معمولاً در مناطقی که خاک ها اشباع و یا نم دار هستند در بالا و پایین لایه ژئوتکستایل قرار می گیرند؛ قفل شدگی مصالح خاک در شبکه های ژئوگرید، جابجایی جانبی مصالح را محدود کرده و سبب افزایش ظرفیت باربری خاک می شوند.
سیستم های نوین تسلیح خاک به کمک شبکه های پلیمری ژئوگرید و ژئوتکستایل
سیستم های نوین تسلیح خاک با بکارگیری از شبکه های پلیمری ژئوگرید امکان ساخت سازه های عمرانی پایدار در شرایط دشوار ژئوتکنیکی را فراهم آورده و علاوه بر کاهش هزینه های احداث و نعمیر و نگهداری، سرعت انجام پروژه را نیز افزایش داده است.
با به کارگیری ژئوگریدها می توان با کمترین هزینه به بیشترین ضریب ایمنی دست یافت. مزایای بکارگیری ژئوگریدها در پروژه های عمرانی تقریباً مشابه با مزایای بکارگیری ژئوتکستایل ها ولی با مقاومت های بسیار بالاتر می باشند. نمونه ای از کاربری های آن ساخت دیوارهای حائل با ارتفاع بالا، تحکیم لایه های آسفالتی، اجرای دیوارهای فضای سبز قائم و تحکیم بسترهای راه و راه آهن و … می باشد.
به کارگیری ژئوگرید، امکان ساخت سازه های عمرانی پایدار در شرایط دشوار ژئوتکنیکی را فراهم آورده و علاوه بر کاهش هزینه های احداث و نعمیر و نگهداری، سرعت انجام پروژه ها را نیز افزایش می دهد و میتوان با کم ترین هزینه به بیشترین ضریب ایمنی دست یافت.
کاربردهای ژئوگرید
کاربرد این محصولات در محدوده ی وسیعی از پروژه های عمرانی رایج و متداول می باشد که به عنوان مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پایدارسازی و تقویت ترانشه و خاکریزهای ناپایدار
- تقویت بسترهای سست راه، راه آهن، فرودگاه و ابنیه
- پایدارسازی دیوارهای بزرگراهها و راهها
- پوشش و مقاومسازی فروچالهها
- کوله پلها
- تقویتِ بالاست و زیربالاست در راه آهن
- تقویت بستر مخازن نفتی
- تقویت روکش آسفالت
- استحصال زمین و تعریض راه و ساماندهی کناره رودخانهها و پروژههای دریایی
- تقویت بستر مسیرهای انتقال لوله های نفت، گاز و آب
- ایجاد راه های دسترسی در معادن و میادین نفتی که دارای خاک نامناسب هستند
- عبور از مناطق باتلاقی
دیوار خاک مسلح
دیوارهای حائل باید مقاومت لازم در برابر بارهای وارده را داشته باشند. در صورت عدم تسلیح مناسب خاک، این سازه های عمرانی همواره در معرض خطر تخریب هستند. استفاده از ژئوگرید در ترازهای مختلف دیوار سبب افزایش مقاومت کششی و برشی دیوار شده و ساخت دیوارهای حائل بلند را ممکن می سازد.
این شرکت تامین و تولیدکننده انواع ژئوگریدهای تک سویه و دو سویه طی دو دهه گذشته افتخار داشته محصولات خود را به پروژه های بزرگ و کوچک کشور ارائه دهد. لازم به ذکر است ژئوگریدهای تولیدی این شرکت ، همگی طبق استانداردهای بین المللی حاکم بر صنعت پلاستیک تولید و عرضه می گردند.
ژئوگریدهای تک سویه قادر به تحمل بار در یک جهت هستند. بنابراین برای ساخت دیوارهای حائل به طور گسترده کاربرد دارند. این ژئوگرید ها با مقاومت کششی متنوع از 20تا 400کیلونیوتن بر متر قابل تولید و عرضه هستند.
ژئوگرید آسفالتی چیست
ژئوگرید آسفالتی از الیاف شیشه یا پلیاستر با پوشش پلیمر قیری تولید میشود. این محصول برای تقویت و افزایش طول عمر روکش آسفالتی مورد استفاده قرار میگیرد و علاوه بر آن باعث به تأخیر انداختن حرکت ترکهای انعکاسی به لایه روکش جدید میگردد.
نوع الیاف: الیاف شیشه | Glass Fiber Geogrid |
نوع پوشش: پلیمر آسفالتی | Asphalt polymeric Coated |
گرید متداول محصول: 60/60 | 60/60 kN |
قابل ذکر است که بسته به طراحی و نیاز پروژه، گریدهای مختلف به سفارش مشتری قابل تولید هستند.
ژئوگرید آسفالتی عملکردی مشابه ژئوگریدهای خاکی دارد. به طوری که با انتقال بار از ذرات آسفالت به شبکههای ژئوگرید، جابجایی مصالح آسفالتی را محدود کرده و مانع از نشست و ایجاد ترک و یا انتقال ترکهای قبلی به روکش جدید میشود. به کارگیری ژئوگرید در آسفالت علاوه بر افزایش عمر روکش، ضخامت مصالح روسازی را کاهش داده و بدین ترتیب باعث کاهش هزینهها و مدت زمان اجرای پروژه میگردد.
ژئوگریدهای آسفالتی از الیاف به هم بافته شدهی شیشه با یک لایه روکش پلیمری ساخته شده و در مقاومتهای کششی ۵۰/۵۰، ۲۰/۲۰ و ۱۰۰/۱۰۰ کیلونیوتن بر متر تولید میشوند.
لایههای ژئوگرید آسفالتی میتوانند بر سطح روسازی قدیمی و یا بین لایههای بیندر و توپکا قرار داده شوند.
مشخصات ژئوگرید آسفالتی
دو شاخصه اصلی این محصول، مقاومت کششی بالا و ازدیاد طول ناچیز میباشد. این دو شاخصه سبب عملکرد بسیار مطلوب ژئوگرید بین لایههای آسفالت شده است. همچنین وزن واحد سطح ژئوگریدهای آسفالتی نسبتاً کم بوده که به حمل و نقل آسان و اجرای بهتر محصول میانجامد.
مصالح تشکیلدهنده مسلحکنندههای آسفالت شامل الیاف شیشه با روکش پلیمری است، همچنین مشخصات شیمیایی، فیزیکی و حرارتی آن موید مقاومت بسیار بالا در برابر عوامل محیطی و جوی میباشد.
کاربرد ژئوگرید آسفالتی
ژئوگرید آسفالتی در نوسازی و بهسازی روکش آسفالتی خیابانها و جادهها کاربردهای بسیار گستردهای دارند. این محصول در پروژههای بهسازی با کاهش ضخامت لایههای روسازی و کاهش آسفالت تراشی، منجر به کاهش هزینههای پروژه شده و همچنین از اثرات مخرب زیست محیطی اسفالت تراشی به طرز چشمگیری میکاهد و در مقابل به میزان قابل ملاحظهای به سرعت اجرا پروژه میافزاید. افزایش سرعت اجرای بهسازی جادههایی که از ترافیک بالایی برخوردارند، تأثیر بسزایی در جلوگیری از هدر رفت منابع ملی خواهد داشت.
این شبکه بافته شده از الیاف شیشه، انتقال ترکهای انعکاسی به سطح رویه آسفالت را دو الی سه برابر به تأخیر میاندازد. عملکرد این محصول بدین صورت بوده که با تبدیل جهت تنش ناشی از ترک انعکاسی، از عمودی به افقی به طور قابل ملاحظهای عمر آسفالت را افزایش داده و در نتیجه باعث حفظ کیفیت آسفالت در بازه زمانی بسیار طولانیتری میشود. کیفیت بهتر آسفالت به کاهش مدت زمان مورد نیاز برای تعمیر و نگهداری مسیر میانجامد، در نتیجه هزینه تحمیل شده ناشی از تعمیر و نگهداری مستمر (که گاه از هزینه اولیه پروژه بیشتر است) کاهش چشمگیری خواهد داشت.
مکانیزم دیگری که در لایههای مسلحکننده آسفالت مشاهده شده است، تحمل نیروی افقی قابل ملاحظهای بوده که در اثر تغییر سرعت وسایل نقلیه به روسازی وارد میشود. به عنوان مثال هنگامی که یک خودرو ترمز میکند، نیروی افقی شدیدی از چرخها به آسفالت منتقل میشود که منجر به کاهش سرعت خودرو یا توقف آن خواهد شد. این نیروی افقی در محل تماس چرخها با آسفالت که سطح کوچکی است، به وجود میآید. در صورتی که در لایه آسفالتی از مسلحکننده آسفالتی استفاده شده باشد، این المان نیروی ناشی از ترمز را به سطح بزرگتری از مقطع آسفالت منتقل میکند، این انتقال منجر به کاهش تنش و در نهایت بهبود عملکرد روسازی خواهد شد.
همچنین هنگامی که روکش آسفالتی در معرض ترکهای ناشی از خستگی، ترکهای انبساطی ناشی از افزایش حرارت و یا ترکهای انقباضی ناشی از کاهش حرارت قرار بگیرد، مسلحکنندهها بطور مؤثری از وقوع آنها جلوگیری میکند.
هر رشته از الیاف شیشه دارای مقاومت کششی قابل توجهی بوده که متأثر از مدول الاستیسیته بالای این الیاف میباشد، این خاصیت منجر به کرنشهای کوچک در اثر اعمال تنش میگردد.
مطالعات انجام شده بر روی این محصول و تجربیات اجرایی چه در سطح ملی و چه بینالمللی حاکی از عملکرد بسیار بالای آن در شرایط آب و هوایی و جغرافیایی متفاوت بوده است؛ از جادههای کویری تا محورهای نزدیک به مناطق بسیار سردسیر قطبی که دستخوش تغییرات جوی بسیار قابل ملاحظهای میشوند.
تحقیقات بسیار جامع و عمیقی بر روی عوامل مؤثر بر عملکرد مسلحکنندههای آسفالت در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی سراسر دنیا انجام شده است. فاکتورهایی از قبیل محل قرارگیری لایه مسلحکننده، تعداد لایهها، روشهای اجرا و عملکرد انواع مختلف مسلحکنندهها بیشترین توجه محققین را به خود معطوف کردهاند. برای مطالعه بیشتر میتوانید به مقاله با عنوان تقویت زیرسازی و بسترهای سست راه و راه آهن مراجعه بفرمایید.
اما جهت انتخاب بهترین نوع مسلحکننده برای آسفالت مورد نظر باید ابتدا کاربری محصول به طور دقیق تعیین شود. از مهمترین کاربردهای ژئوگرید آسفالتی میتوان در جادهها، فرودگاهها، پلها، بهسازی مسیر در مقیاس محدود و دریچههای تعمیر و نگهداری سازههای زیرزمینی (man hole) و نوارهای حفاری اشاره کرد. در این بین جادهها نیز به زیر مجموعههای دیگری اعم از بزرگراه ها و جادههای با ترافیک وسایل نقلیه سنگین کمتر یا بیشتر از ۱%، طبقهبندی میشوند. همچنین در پروژههای مربوط به تسلیح زیرسازی فرودگاهها در نظر گرفتن ترافیک فرودگاهی حائز اهمیت است که شامل پروازهای بینالمللی یا داخلی خواهد بود. این تفاوت نشاندهنده ابعاد هواپیماها و در نتیجه بار وارده از آن به زیرسازی است. در نهایت بنا بر انتخاب هر یک از این موارد، طراح پروژه پارامترهای مرتبط با آن را جهت طراحی بهینه محصول به کار میگیرد.
ویژگیها و مزایای ژئوگرید آسفالتی
- به تأخیر انداختن رشد ترکهای انعکاسی در لایه روکش آسفالتی جدید
- عملکرد به عنوان جاذب تنش و توزیع یکسان تنشهای وارده
- ایجاد چسبندگی بین روسازی موجود و لایه روکش آسفالتی جدید
- قابلیت اجرای سریع و آسان بدون نیاز به نیروی متخصص
- جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت به لایههای زیرین روسازی
- کاهش هزینههای آسفالت تراشی، تعمیر و نگهداری در بلند مدت
- استفاده از ژئوگریدهای آسفالتی بر روی نوارهای حفاری
- استفاده از ژئوگریدهای آسفالتی بین روسازی بتنی و روکش آسفالتی جدید
- تقویت لایه روکش آسفالتی جدید
- کاهش ضخامت روکش آسفالتی
- کاهش سطح لکهگیری هندسی
مراحل اجرای ژئوگرید آسفالتی
- آمادهسازی سطح روسازی مورد نظر
- در صورت نیاز اصلاح هندسی سطح
- درزهگیری ترکهای با دهانه باز شدگی بیشتر از ۴ میلیمتر با مواد قیری مناسب
- پاکسازی سطح از هرگونه مصالح خاکی
- اجرای یک لایه قیر به عنوان المان چسب بین مسلحکننده و آسفالت
- مقدار و نوع قیر مصرفی به عواملی از قبیل شرایط آب و هوایی، شرایط لایه زیرین و سختی لایه آسفالت نهایی بستگی دارد
- اجرای مسلحکننده
- ابتدا لازم است که ژئوگرید آسفالتی شرکت ژئو عمران را از روکش پلاستیکی خارج کرد. این روکش پلاستیکی نقش مؤثری در کاهش صدمات حین حمل و نقل و دپو ایفا میکند. اجرای این محصول بر روی سطح هم بصورت دستی و هم بصورت مکانیکی با استفاده از دستگاه رولر مخصوص که به ماشینهای راهسازی متصل میشوند، امکانپذیر است.
- نیازی به میخکوبی یا هر گونه اتصال مکانیکی مسلحکننده به آسفالت نیست.
- اجرای لایه نهایی
- اجرای لایه آسفالت نهایی بر روی مسلحکننده با توجه به ضخامتی که از طراحی روسازی حاصل شده است.
برخی پروژههای ژئوگرید آسفالتی