بام سبز – باغ بام – Roof Garden

ایجاد فضای سبز افقی و عمودی در آپارتمان

محصولات فضای سبز

 

 

 

 

مقدمه

برکسی پوشیده نیست که کمبود فضای سبز در شهرهایی مثل تهران یکی از دلایل عمده آلودگی هواست؛ آپارتمان سازی در اطراف تهران و مناطقی که قبلا ریه سبز پایتخت محسوب می شدند حجم فضای سبز شهری را به شدت کاهش داده است . اجبار مراکز دولتی و انبوه سازانی که به نحوی در این مناطق ساخت و ساز می کنند به اجرای بام سبز می تواند اندکی از این نقصان را جبران کند.

بام سبز اثر تغییرات آب و هوا را محدود میکند و بر نقش ارزشمندی که در طراحی محیط ایفا میکنند تاکید می کند. بام های سبز انتقال حرارات از روی بام را به فضای قابل سکونت زیر آن کاهش می دهند و دمای محیط اطراف را کم میکنند.اثر جزیره حرارت شهری و جریان آب حاصل از بارندگی را کاهش میدهند و کیفیت هوا و زیبایی را بهبود می بخشند.
جدای از اهداف مادی که زمینه شکل گیری هر سازمان انتفاعی می باشد ، مزایای اجتماعی زیست محیطی که با توسعه این کار حاصل خواهد آمد یکی از انگیزه اهای اصلی راه اندازی این مجموعه می باشد .

3بخش کلی در بام های سبز

  1. سقف ساختمان : که البته نیاز به تقویت سازه بام های موجود برای استقرار بام سبز دارد.
  2. باغ بام ها: که یک لایه محافظت کننده هستند و سقف و عایق رطوبتی را از لایه خاک و گیاهان جدا می کنند.
  3. خاک و کود و سیستم آبیاری باغ : که هر کدام بایستی طراحی و در محل مناسب قرار گیرند.

اجزای بام سبز

اجزای بام سبز را میتوان به ۵ دسته کلی تقسیم کرد :

5لایه ژئوسنتتیکی برای بام سبز
5لایه ژئوسنتتیکی برای بام سبز
  1. لایه پوشش گیاهی (Plant Layer) از آنجایی که بامهای سبز تا حد امکان سبک طراحی میشوند، اغلب شامل گیاهانی هستند که بتوانند در خاک کم عمق و با مراقبت و نگهداری کم رشد کنند.
  2. محیط کشت (Growing Medium) فضایی که گیاهان در آن شروع به رشد و نمو میکنند. محیط کشت به واسطه الزامات خاص سازه ای باید وزن کمی داشته باشد به همین دلیل نسبت به خاک معمولی تفاوتهایی دارد. در این حالت باید از محیطی برای کشت استفاده کرد که حتی الامکان سبک بوده و وزنش حدود 800 کیلوگرم در هر متر مکعب در حالت مرطوب باشد. یک مخلوط معمولی مرکب از یک سوم ماسه، یک سوم سنگ های متخلخل و یک سوم گیاخاک مصنوعی (ترکیبی از چوب پوسیده و کود نباتی) محیطی مناسب را تشکیل میدهد.
  3. لایه زهکش (Drainage Layer) لایه زهکش خود می تواند مجموعه پیچیده ای از لایه های دیگر به شرح زیر باشد:
  • لایه صافی یا فیلتر محافظ خاک (Filter Layer) در بین محیط کشت و لایه زهکش فیلتری قرار دارد که رطوبت را از محیط ریشه ها دور می کند و مانع از گندیدگی ریشه ها می شود. این فیلتر شامل یک بافت پارچه ای (ژئوتکستایل) باشد . این فیلتر حتی میتواند لایه ای از شن و ماسه باشد.
  • لایه مانع ریشه ها (Root Barrier) لایه ای است که به خوبی از نفوذ ریشه ها و آسیب زدن آنها به عایق کاری و غشاء سقف جلوگیری می کند.
  • صفحه زهکش (Drain Board) این لایه با نام دراسل (درین سل) از جنس پلی اتیلن سنگین با تحمل مقاومت فشاری 40تن بر مترمربع و ارتفاع 3سانتیمتر می باشد که بین محیط کاشت و لایه محافظ قرار می گیرد و وظیفه آن دریافت آب اضافی از ریشه ها و ذخیره و هدایت آن می­باشد .

لایه بالایی (ژئوتکستایل یا ضد ریشه) عمل فیلتر را انجام میدهد و آب اضافی را از قسمت ریشه ها دور می کند و به عنوان لایه محافظ ریشه ها عمل می کند .

  1. لایه ژئوتکستایل محافظ نقش این لایه که بین لایه ممبران PVC و بام قرار می گیرد محافظت از سیستم عایق کاری است. در این قسمت نیز می توان از یک یا چند لایه ژئوتکستایل استفاده کرد.
  2. ساختار سقف، غشاء بام یا لایه عایق ژئوممبران پی وی سی (Water Proofing) بام را از نشت کردن و چکه کردن محافظت می کنند.

 

عایق کاری سطح بام

برای عایق کاری سطح بام ، از ورق ژئوممبران pvc منطبق با استاندارد  ZTVآلمان استفاده می­شود. از عمده ترین مزایای استفاده از این ورق پی وی سی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استحکام مکانیکی بالا
  • پایداری در شرایط سخت محیطی
  • سهولت در شکل گیری
  • استحکام برش و ازدیاد طول عالی
  • مقاومت در برابر سایش
  • مقاومت بسیار خوب در برابر نفوذپذیری
  • قابلیت جوش کاری بسیار بالا
  • خاصیت اشتعال پایین (خود خاموش شونده
  • ضد ریشه بودن (بدلیل خاصیت پلیمری آن)

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.